A szüzet éles késsel vékonyan lehártyázzuk, megmossuk, leszárítjuk, hosszában félig bevágjuk, sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott vöröshagymát a forró olajon megfuttatjuk, rászórjuk a zúzott fokhagymát, langyosra hűtjük, a darált húshoz adjuk, sóval, borssal ízesítjük és összekeverjük. A füstölt Gyulai Kolbászt vékony karikákra szeleteljük, a húsvágatba teszünk egy sort, beletömködjük a fűszeres darált húst, befedjük kolbászszeletekkel. A káposztalevelek vastag levélnyelét vékonyan levágjuk, félig fedve egymásra tesszük, ráfektetjük a töltött szüzet, belecsavarjuk a káposztába és zsírozott tepsibe tesszük. Meglocsoljuk a száraz fehérborral és 180 C-fokos sütőben, kb. 35 perc alatt megsütjük, többször meglocsolva a szaftjával. Éles késsel ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és héjában sült burgonyával körítjük.
Jó tanács
Mikor a káposztás szüzet a tepsibe tesszük fontos, hogy a hajtás alul legyen. A héjában sült burgonyát süthetjük a káposztás hússal is, hogy az ízes szaftot magába szívja.
Hozzávalók 4 személyre
- 1 egész sertés szűz (kb.70 dkg-os)
- só, frissen őrölt bors
- 1 kisebb fej Makói vöröshagyma
- 2 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg darált sertéshús
- fél pár Gyulai Kolbász
- 3 nagyobb levél savanyított káposzta
- 1 kiskanál zsír
- 1,5 dl száraz fehérbor