Történetünk

gyula_arch_0
Kezdetek

A 18–19. században Európa legnagyobb vásárai közé emelkedett a gyulai téli vásár. Ezen vásárok igencsak pezsgővé tették Gyula város életét, fellendítvén a feldolgozóipart.

Egyes források szerint a vásárra a sertésfelhajtás általában 20–30 ezer körül mozgott, más források – óriási szám! – 100–120 ezer sertésről írnak, melyet lábon hajtottak Gyulára. A hajtás során az állatok lába megsérülhetett, melyeket le kellett vágni, hogy húsukat megmentsék. Így alakult ki annak az igénye, hogy közvágóhidat építsenek a városban – 1868-ban ez meg is történt.

ifj. Balog József

A 19. század végén már javában gyártották a Gyulai Kolbászt, sok-sok hentes kínálta saját portékáját. Közülük emelkedett ki ifj. Balog József, aki Európa-szerte ismertté tette a Gyulait, 1910-ben a Brüsszeli Világkiállításon Aranyérmet nyert kolbászával.

150_ev_main_gyulai
150_ev_main_gyulai
A fellendülés időszaka

Ifj. Balognál segédként dolgozott Stéberl András, aki miután kitanulta a kolbászgyártás fortélyait, összekötötte külföldön szerzett tapasztalataival, elindította a Gyulai Kolbász és számos más húsipari termék üzemszerű gyártását. Jónéhány munkafázisban gépesítette az addig szinte csak kézzel végzett feladatokat. Néhány év elteltével már több földrészre exportálta a gyulai hentesáru készítményeket. Anyagi helyzete megengedte, hogy fejlesszen, új, korszerű üzemet létesített, füstölővel, hűtőházzal, raktárakkal. A saját hízlalótelepén tenyésztett sertéseket 1938-től már új, nagyobb gyárában dolgozták fel munkatársai. A termékpaletta jelentősen bővült, lefedte a húsfeldolgozás szinte minden szegmensét. A vékony- és vastagkolbász, a téliszalámi, páros kolbász, szalonna, sonkaáruk mellett hús- és sonkakészítmények, valamint konzervek is kikerültek a gyár raktáraiból.

gyulai_arch_5
Aranydiploma a Brüsszeli Világkiállításon

Stéberl András vezetése alatt a gyulai húsüzem 1935-ben a Brüsszeli Világkiállításon a mester „kis páros Gyulai kolbász”-a Arany Diplomát nyert.

gyulai_arch_6

„Mi a különbség a Gyulai és a Csabai Kolbász között?”

Gyakran felteszik e kérdést belföldön és külföldön egyaránt...
1

Az első legszembetűnőbb különbség, hogy a Gyulai Kolbász sertés vékonybélbe töltött, vágásérett állapotában kb. 30–35 mm átmérőjű páros, amíg a Csabai kuláréba, azaz sertés vastagbélbe töltött kolbász. Vastagsága nem egyenletes, átmérője 40–50 mm, esetenként 60 mm is lehet.

1

Második lényeges eltérés a fűszerezésben rejlik. A Gyulai Kolbász főként borssal, a Csabai csak köménnyel készül. Mindkettő paprikás kolbász, de a Csabai mindig csípős, a Gyulai enyhén csípőssége a borsban rejlik.

1

A Csabai Kolbászt ma is inkább hentesek, hentes dinasztiák gyártják, a Gyulai Stéberl András óta „ipari” méretekben gyártott kolbászt jelent. Aki Békés megyében jár, úgy nem mehet haza, hogy ne kóstolja meg e két Hungarikumot!

Az államosítás

A Stéberl-féle húsüzem államosítása után 1953-tól három évtizeden keresztül Csiki József volt a vezetője a Gyulai Húsüzemnek, később a Gyulai Húsipari Vállalatnak, majd a Békés Megyei Állatforgalmi és Húsipari Vállalatnak, végül a Gyulai Húskombinátnak. Csiki Józsefnek köszönheti a híres Gyulai, hogy Gyulán maradhatott. Az akkori vezetés úgy gondolta, a központosítás érdekében jobb lenne a vállalatot a megyeszékhelyre, Békéscsabára költöztetni, de ezt sikerült megakadályozni, ahogyan azt is, hogy a cégből lekvárüzem legyen.

150_ev_main_gyulai
150_ev_main_gyulai
70-es évek

A világszínvonalú nagyüzem, a Gyulai Húskombinát 1978-ban megkezdte működését. Az iparban itt valósult meg először, hogy a vágóhíd mellé feldolgozó üzemet is telepítettek. Az új, korszerű létesítmény lehetővé tette a szárazkolbászok mellett új termékféleségek, töltelékes áruk piacra vezetését.

150_ev_main_gyulai
80-as évek

Az 1980-as években 2 300 főt foglalkoztatott a kombinát. Az országban ekkoriban megközelítőleg 11 millió sertés volt, melyből majd 1 milliót a gyulai cég vásárolt fel és értékesített. Az áruk 2/3 részét exportálták külföldre, amely anyagi stabilitást jelentett, komoly fejlesztéseket tett lehetővé. Megszületett a Gyulai Májas, és 1990-ben megépült a 2000 tonna tárolására alkalmas hűtőház.

150_ev_main_gyulai
A nehéz évek

A 90-es évek végére a magyar feldolgozóipar teljes vertikuma nehéz helyzetbe került, a gyulai cég sem volt kivétel. A rendszerváltást követően megszűntek a keleti piacra történő kiszállítások, a termelői kapacitás adott volt, jóval nagyobb, mint a belföldi kereslet. Párhuzamos jelenségként csökkent a sertésállomány létszáma, fajlagosan drágább lett a gyártás, megjelentek a külföldi kereskedelmi láncok, letörték a hazai gyártók árait. Mindezek együttes következménye volt, hogy 2012-re tarthatatlanná vált a cég rentábilis működése, októberben felszámolás alá került a Gyulai Húskombinát.

150_ev_main_gyulai
Az újrakezdés

2013. februárjában Gyulahús Kft. elindulásával új alapokra helyeződött a gyulai húsipari termelés. Az önkormányzat munkahelymegtartó állami támogatás segítségével megvásárolta a felszámoló cégtől a hajdani húskombinát épületeit, gépeit, márkanevét, megmentve ezáltal a Gyulai Húsipart. A szárazáru gyártás ma is az eredeti, Stéberl-féle üzemben történik, hagyományos technológiák alkalmazásával, míg a töltelékes áru készítése - májas, virsli, felvágottak - a 2010-ben átalakított Kétegyházi úti telepen folyik továbbra is. Mindkét üzemben folyamatos a termékfejlesztés, fontos szempont, hogy az új termékek is beilleszthetők legyenek a táplálékallergiában szenvedők étrendjébe. Küldetésünk, hogy még 150 év múlva is a Gyulai legyen a minőség, a szakértelem, a hagyomány és az elhivatottság szimbóluma.

150_ev_main_gyulai
Gyulai hentes múzeum

Több mint százéves, de még mindig működő szeletelőgép, legalább száz kilót nyomó jégszekrény, mázsa, teknő, ringa, kutter, hogy csak egy pár eszközt említsünk a múzeumi kiállítási tárgyakból. Fotók a századfordulóról, az 1970-es, 80-as fénykorból, laboreszközök, kések, bárdok engednek bepillantást az elmúlt másfél évszázad történetébe. A ma múzeumnak helyet adó épület az 1868-ban megépített közvágóhíd területén található (térkép és információk). A szakmai tárlatvezetés érdekes történeteket mesél a gyulai húsiparról, hogyan és kiknek köszönhető a három évszázadot átölelő időszak, hogyan dolgozták fel a húst kolbásszá, amikor még nem voltak gépek. A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szívügyének tekinti a „Gyulai” múltat, számos rendezvényen, bemutató disznóvágásokon állít emléket elődeinknek, öregbítve ezzel a méltán híres Gyulai hírnevét.

150_ev_main_gyulai