Rólunk

Ha ifj. Balog József most letekintene Gyulára elégedetten dőlne hátra, midőn bajsza alatt talán ezt mormolná: "Lám-lám lassan 150 éve töretlen a Gyulai Kolbász sikere!" Ki gondolta volna, hogy a ’910-ben nyert brüsszeli aranyérmemet utódaim többször is megismétlik! Ráadásul Brüsszelben!?


A kezdetek…

A 18-19. században Európa legnagyobb vásárai közé emelkedett a gyulai téli vásár. Ezen vásárok igencsak pezsgővé tették Gyula város életét, fellendítvén a feldolgozóipart.

Egyes források szerint a vásárra a sertésfelhajtás általában 20-30 ezer körül mozgott, más források - óriási szám! - 100-120 ezer sertésről írnak, melyet lábon hajtottak Gyulára. A hajtás során az állatok lába megsérülhetett, melyeket le kellett vágni, hogy húsukat megmentsék. Így alakult ki annak az igénye, hogy közvágóhidat építsenek a városban – 1868-ban ez meg is történt. A 19. század végén már javában gyártották a Gyulai Kolbászt sok-sok hentes kínálta saját portékáját. Közülük emelkedett ki ifj. Balog József, aki Európa-szerte ismertté tette a Gyulait, 1910-ben a Brüsszeli Világkiállításon Aranyérmet nyert kolbászával.

A fellendülés időszaka

Ifj. Balognál segédként dolgozott Stéberl András, aki miután kitanulta a kolbászgyártás fortélyait, összekötötte külföldön szerzett tapasztalataival, elindította a Gyulai Kolbász és számos más húsipari termék üzemszerű gyártását. Jónéhány munkafázisban gépesítette az addig szinte csak kézzel végzett feladatokat. Néhány év elteltével már több földrészre exportálta a gyulai hentesáru készítményeket. Anyagi helyzete megengedte, hogy fejlesszen, új, korszerű üzemet létesített, füstölővel, hűtőházzal, raktárakkal. Szerencsére a siker sem maradt el, 1935-ben a Brüsszeli Világkiállításon a mester „kis páros Gyulai kolbász”-a Arany Diplomát nyert. A saját hízlalótelepén tenyésztett sertéseket 1938-től már új, nagyobb gyárában dolgozták fel munkatársai. A termékpaletta jelentősen bővült, lefedte a húsfeldolgozás szinte minden szegmensét. A vékony és vastagkolbász, a téliszalámi, páros kolbász, szalonna, sonkaáruk mellett hús- és sonkakészítmények, valamint konzervek is kikerültek a gyár raktáraiból.cimke_kicsi

20. század

huszadikszazad_kicsiA Stéberl-féle húsüzem államosítása után a kolbászüzem Gyulai Húsipari Vállalat néven, idényjelleggel működött tovább. A komplex nagyüzem, a Gyulai Húskombinát 1978-ban kezdte meg működését. Az iparban itt valósult meg először, hogy a vágóhíd mellé feldolgozó üzemet is telepítettek. Az új, korszerű létesítmény lehetővé tette a szárazkolbászok mellett új termékféleségek, töltelékes áruk piacra vezetését. Az 1970-es évek végén már 2 300 főt foglalkoztatott a kombinát. A nyolcvanas években az áruk 2/3 részét exportáltuk, ez anyagi stabilitást jelentett, és fejlesztéseket tett lehetővé. Ekkor született meg a Gyulai Májas. A 21. századi gyártást új kihívások, új nehézségek, új piacok, új termékek jellemezték. A Gyulahús Kft. munkája révén 2013-ra stabilizálódott a gyulai húsipar helyzete. A szárazáru gyártás ma is az eredeti üzemben történik, hagyományos technológiák alkalmazásával. A termékfejlesztés során prioritás, hogy a táplálék-allergiában szenvedők étrendjébe is beilleszthetők legyenek a termékeink.

Gyulai hentes múzeum

muzeum_kicsiTöbbmint százéves, de még mindig működő szeletelőgép, legalább száz kilót nyomó jégszekrény, mázsa, teknő, ringa, kutter, hogy csak egy pár eszközt említsünk a múzeumi kiállítási tárgyakból. Fotók a századfordulóról, az 1970-es, 80-as fénykorból, laboreszközök, kések, bárdok engednek bepillantást az elmúlt másfél évszázad történetébe. Csupa érdekes eszköz, melyek közül néhányat még mindig fellelhetünk a házi disznóvágásokon.
A ma múzeumnak helyet adó épület az 1868-ban megépített közvágóhíd területén található (Gyula, Kétegyházi út 3/1.). A szakmai tárlatvezetés érdekes történeteket mesél a gyulai húsiparról, hogyan és kiknek köszönhető a három évszázadot átölelő időszak, hogyan dolgozták fel a húst kolbásszá, amikor még nem voltak gépek.
A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete szívügyének tekinti a „Gyulai” múltat, számos rendezvényen, bemutató disznóvágásokon állít emléket elődeinknek, öregbítve ezzel a méltán híres Gyulai hírnevét.


Mi a különbség a Gyulai és a Csabai Kolbász között?Gyakran felteszik e kérdést belföldön és külföldön egyaránt...

1

Az első legszembetűnőbb különbség, hogy a Gyulai Kolbász sertés vékonybélbe töltött vágásérett állapotában kb. 30-35mm átmérőjű páros, míg a Csabai kuláréba, azaz sertés vastagbélbe töltött kolbász, melynek átmérője 40-50, esetenként 60 mm is lehet, nem egyenletes a vastagsága.

2

Második lényeges eltérés a fűszerezésben rejlik. A Gyulai Kolbász főként borssal, a Csabai csak köménnyel készül. Mindkettő paprikás kolbász, de a Csabai mindig csípős, a Gyulai enyhén csípőssége a borsban rejlik.

3

A Csabai Kolbászt ma is inkább hentesek, hentes dinasztiák gyártják, a Gyulai Stéberl András óta „ipari” méretekben gyártott kolbászt jelent. Aki Békés megyében jár, úgy nem mehet haza, hogy ne kóstolja meg e két Hungarikumot!

hungarikum_kicsiAz elmúlt években többször megkaptuk az egyik legmagasabb hazai szakmai elismerést, a Magyar Termék Nagydíjat az alábbi termékekre:

  • Gyulai kolbász (2001)
  • Mangalica termékcsalád (2003)
  • Gyulai Májas (2010)
  • Pokol Szalámi (2011)
  • Mályvádi sonka (2011)
  • Gyulai Kispáros (2013)
  • Gyulai-Royal Szarvas termékcsalád (2014)
  • Gyulai Szalámi és a Kézműves termékcsalád – vékony és vastagkolbász (2015)

Szintén 2015-ben a Gyulahús Kft. megkapta a Magyar Termék Nagydíj Gazdaságért Nívódíjat. A Gyulai márka elnyerte mind a MagyarBrands, a SuperBrands és a Business Superbrands címet is.

2010-ben az Európai Bizottság Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) védjegyhasználatát engedélyezte a gyulai és a csabai kolbász számára. 2013-ban a Gyulai Kolbászt szakmai grémium beválasztotta a HUNGARIKUMOK Gyűjteményébe. 2015-ben a brüsszeli székhelyű Nemzetközi Íz és Minőség Intézet (iTQi) által kiírt minősítő teszten a Gyulai Kolbász 2 aranycsillagos minősítést ért el, amely nemzetközi szinten nem csak Európában jelent elismerést.

Mit is jelent tehát a Gyulai? "Bizalmat. Szakértelmet. Gondoskodást. Finom perceket a családi reggelinél, vacsoránál. Magában hordozza őseink akaratát és könnyedségét, odafigyelését, élni akarását és egyben a vidámságát is. Három évszázadot átölelő történelem.

Ez a Gyulai…